“Blauwe schilderijen zijn het meeste waard”

Blauwe schilderijen brengen meer op – De Standaard 20 dec. 2018

Schilderijen met een ferme portie blauw brengen op veilingen tot 10% meer op.  Rood valt nog te overwegen. Luc Renneboog en 2 andere deskundigen bestudeerden de prijzen  op veilingen en beperkten zich tot 5500 abstracte kleurtekeningen en schilderijen van 66 kunstenaars. Ze beperkten de test niet, en haalden er Nederland, China en de Verenigde Staten bij.

Wat is de verklaring?  Vooreerst : blauw, rood en geel zijn de basiskleuren.  Blauw is ook de kleur van een wolkenloze hemel bij dag.  Blauw straalt positivisme uit.  Rood is de kleur van de passie , iets gevaarlijker.  Groen is de tint van de natuur en rust en komt misschien iets te braaf over op kunstwerken.  Geel en oranje ogen agressief, zwart en grijs somber en “wit is altijd schoon”.  Sofie Van De Velde citeert : “blauwe pigmenten waren vroeger veruit de duurste, denk aan indigo, kobalt, lapus lazuli, cereleum en azuriet.  Blauw op een schilderij straalde tot een paar eeuwen geleden rijkdom uit”.

Maar kunst is geen exacte wetenschap.  Mensen proberen een houvast te vinden in elementen die ze kunnen verklaren.  En een kleur kan dat element zijn.  Kunst is emotioneel, niet puur mathematisch.

Na het lezen van dit krantenartikel herkende ik dat de deelnemers aan mijn workshops inderdaad onbewust een houvast zoeken in hun eigen gemaakt kunstwerk.  Ze zoeken iets herkenbaars en brengen een persoonlijke touch.  Dit maakt het voor hen erg krachtig en vertrouwelijk.

Fijne creatieve zomer!

 

                                                                                                                         Martine

Thanks! You've already liked this
No comments